Linkek a témában:
A borrá válás útja - Szőlőből must
züretre leegyszerüsítve akkor kerül sor, amikor a bogyóban levő cukor és sav megfelelő egyensúlyba kerültek, amikor a cukorszint már elég magas, azaz édes és a sav még a szőlőfajtára jellemző elvárt savszintet meg tudja tartani, azaz kellemesen savas. A szőlő ugyanis a cukortermelésen kívül lebontja a zöld bogyókban található nyers savakat, de nem az összeset, mert a savak fontos alkotórészei a bornak, tartást, elaganciát és frissességet biztosítanak. Nem véletlenül mondják, hogy a sav adja a bor gerincét.
Badacsonyi bor.lap
A borvidék linkgyűjteménye pincészetekkel, borászokkal, a terroir bemutatásával, jellemző szőlőfajtákkal, a borvidék híreivel, cikkekkel, kóstolójegyzetekkel a helyi borokról, valamint ezek forgalmazói. Kiegészítők borkedvelőknek.
Bor.lap
A bor általában szőlőből készült, alkoholtartalmú, szénsavmentes ital. Ez az oldal azért jött létre, hogy összeszedje és tematikusan rendezve tárja ön elé a bor, borászat és kapcsolódó témákról szóló weboldalakat. Egészségükre!
Fröccs.lap
Fröccs lexikon, hosszúlépés, itallapok, Vörösmarty Mihály a névadó, a szóda, írások a fröccsről, borfajták, fröccs fajtái, szikvíz, érdekességek, Miskolci Fröccsfesztivál, nagyfröccs, kisfröccs.
Házibor.lap
Házibor lap. Házibor készítése. Házilag készíthető borok, gyümölcsbor, gyógybor.
Szőlő előkészítése. Mezőgazdasági teendők. Bor készítése házilag. Eszközök, szüret. Szüret utáni teendők. Fokmérés, feljavítás borkészítés. Bor gyümölcsből házilag. Egyéb borok; gyórgybor, mézbor, tinktúra.
Ital.lap
Minden, ami lemegy a torkunkon rágás nélkül vagy ahhoz kapcsolódik.
Mustban párolt marhahús
A húst 1 liter vízben a leveskockákkal, a gyökérfélékkel, a paprikával, a borssal és némi sóval puhára főzöm. A megfőtt húst felszeletelem és egy előmelegített tálra teszem. Turmixban összepürésítem a gyökérféléket, majd felfőzöm a musttal és 2 dl húslevessel. Tejföllel finomítom, sózom, borsozom és a hússzeletekre öntöm.
Must (from the Latin vinum mustum, “young wine”) en
Must (from the Latin vinum mustum, “young wine”) is freshly pressed fruit juice (usually grape juice) that contains the skins, seeds, and stems of the fruit. The solid portion of the must is called pomace; it typically makes up 7%–23% of the total weight of the must. Making must is the first step in wine-making. Must is also used as a sweetener in a variety of cuisines.
Must lefagyasztása
A mustot műanyag palackokba, vagy műanyag dozokba töltöm és lefagyasztom. Céljainkra kiválóan alkalmasan a jól kiöblített Tetrapack csomagolóanyagok (üdítős dobozok, tejesdobozok). Ezeket a szögletes dobozokat helytakarékosan tárolhatjuk.
Rosé bor.lap
Magyar borok, a rosé bor bemutatása, borászatok választéka. Olasz és francia rosé borok, vásárlási lehetőségek online is. Borok ajánlata ételekhez. Kékfrankos Rosé, Cabernet Sauvignon, Rosé Cuvée, Rosépezsgő, Günzer Rosé...
Meghatározás
A szüreti szokások egyidősek a szőlő felfedezésével, azaz több mint 8000 évesek. Az ősszel zajló szőlőkben és pincékben végzett munka nemcsak társas esemény, hanem táncos mulatság, ünneplés is kapcsolódik hozzá. Olyan fontos volt, hogy városainkban a szüret idején a törvénykezés is szünetelt. A sátoros ünnepeken a hadviselő vitézek is hazasiettek. Szüreti bálok és fesztiválok linkgyűjteménye.